Regulament Campionatul National Corporatist de Tenis de Masa

REGULAMENT OFICIAL

Campionatul National  Corporatist de Tenis de Masa

  1. Date generale

Campionatul National Corporatist de Tenis de Masa este un turneu de tenis de masa, care se adreseaza jucatorilor amatori de tenis de masa din marile firme, asociatii si institutii din Romania, oferindu-le sansa de a concura intr-un cadru organizat, foarte apropiat de cel profesionist.

In sezonul de toamna -iarna 2018, meciurile se desfasoara in perioada noiembrie -decembrie 2018.

Prin semnarea contractului de participare, echipele inscrise se obliga sa respecte clauzele contractuale precum si prezentul regulament.

Regulamentul afisat pe site are caracter oficial si poate fi modificat de catre organizatori doar cu anuntarea in prealabil a echipelor participante, dupa aprobarea modificarilor de catre comitetul executiv al competitiei.

Calitatea de organizator si coordonator al Campionatului ii revine S.C. MICA AUSTRIE S.R.L. avand sediul in Bucuresti, cu sediul social în Bucuresti , Calea Mosilor Nr. 158, Biroul 2A, Scara B, Etaj 2, Sector 2, cod fiscal 18540941 si Federatiei Romane de Sport Corporatist, avand sediul in Bulevardul Magheru, nr. 2-4, Sector 1, Bucuresti.

  1. Participarea

2.1 Campionatul National Corporatist de Tenis de Masa  – este destinata exclusiv societatilor comerciale, institutiilor mass-media si institutiilor publice. Sunt acceptaţi ca jucători ai echipelor participante persoanele aflate într-o relaţie contractuală cu firma sau cu grupul de firme pe care o reprezintă, în calitate de angajaţi (contract de muncă ) la data de 10 octombrie 2016 sau contract de colaborare cu minim 6 luni inainte de startul campionatului. Din lotul de jucatori NU au dreptul sa faca parte jucatori activi, profesionisti legitimati in primele 2 ligi de tenis de masa nationale.

Acest lucru va fi certificat de către directorul general, directorul de marketing sau directorul de resurse umane, prin semnarea documentului care va cuprinde întreg lotul de jucători şi care va fi predat organizatorilor pana in data de 25 octombrie 2018. Pe baza acestui document, fiecarui jucator inscris i se va emite o legitimatie de joc ce va fi vizata anual de catre Federatia Romana de Sport Corporatist. Fiecare jucator isi va ridica legitimatia personal, in baza documentului de identitate. In cazul in care unul dintre jucatori va pierde legitimatia, acesta se va legitima la fiecare meci cu un document de identitate valid ( carte de identitate, permis de conducere, passaport ), pana la emiterea unui duplicat al legitimatiei de joc.

Este interzis ca un jucator sa evolueze in doua echipe diferite pe durata a doua editii consecutive. Deasemenea se interzice ca un jucator sa joace in echipa unei companii, atata timp cat mai este angajat (cu contract de munca sau colaborare ) la o alta companiei participanta in competitie, fara acordul scris ar reprezentantului companiei pentru care nu evolueaza.

2.2 Lotul de jucatori va fi format din 3 jucatori + o rezerva, unul dintre ei fiind  reprezentant official. Reprezentantul oficial poate avea concomitent si calitatea de jucator. In cazul unei contestatii jucătorii menţionaţi sunt obligaţi să transmită organizatorilor copii color ale cărţilor de identitate / buletinelor proprii, cardului de joc, cat si o adeverinta de salariat semnata de catre directorul departamanetului de HR (REVISAL) al companiei, in care sa fie specificata data la care a fost angajat jucatorul, durata si tipul contractului cu care activeaza in societate.

Meciul nu incepe sau, dupa caz, este considerat abandonat de o echipa in situatia in care, la masa de joc, acea echipa nu este formata la inceputul partidei din minimum 2 jucatori.

Un meci este declarat, de catre arbitru sau/si observatorul de joc, pierdut, in cazul in care o echipa nu aliniaza numarul minim de jucatori nici dupa 30 minute de la ora oficiala de start.

In incinta salii vor avea acces doar persoanele care au card de joc + invitatii  acestora (care vor primi ecusoane din partea organizatorului).

2.3 In cazul in care se constata ca o echipa a inscris pe foaia de joc si a introdus la masa de joc un jucator care nu respecta prevederile de la articolul 2.1, echipa in cauza este sanctionata cu pierderea meciului cu 5-0. Jucatorii care din diverse motive nu vor avea cum sa prezinte cardul de joc sau un document de identitate nu vor avea drept de joc!!! Incalcarea repetata a acestor prevederi poate atrage eliminarea definitiva, a echipei din competitie.

In cazul in care o echipa va folosi un jucator legitimat in primele 2 ligi de tenis de masa nationale echipa in cauza va pierde toate meciurile disputate pana in acel moment cu scorul de 0 – 5.

2.4 Arbitraj. Toate meciurile din cadrul Campionatul National Corporatist de Tenis de Masa beneficiaza de arbitraj profesionist.

Toti jucatorii participanti la Campionatul National Corporatist de Tenis de Masa inteleg sa se supuna deciziilor arbitrului, care au la baza, in ordinea prioritatii: prezentul Regulament si Regulamentul jocului de tenis de masa, aprobat de Federatia Romana de Tenis de Masa (http://frtenismasa.ro/regulament.html).

2.5 Asistenta medicala. Jucatorii beneficiaza de asistenta medicala de urgenta la locul desfasurarii meciurilor, pe intreaga durata a competitiei.

Participantii isi asuma raspunderea in ceea ce priveste starea lor de sanatate si eventualele accidentari survenite pe parcursul competitiei.

  1. Reguli de joc

3.1. PUNCTUL

3.1.1. Daca jocul nu este oprit, un punct se pierde:

3.1.2. Când se rateaza serviciul.

3.1.3. Daca se rateaza returul.

3.1.4. La executarea unui serviciu bun sau a unui retur bun, mingea atinge orice altceva cu exceptia fileului si accesoriilor.

3.1.5. Daca mingea trece dincolo de linia de fund a jucatorului fara a atinge terenul acestuia, dupa ce a fost lovita de adversar.

3.1.6. Când unul din jucatori obstructioneaza mingea.

3.1.7. Daca mingea este lovita de doua ori consecutiv.

3.1.8. Când, mingea fiind în joc, jucatorul si orice poarta sau are la el, misca suprafata de joc.

3.1.9. Atunci când jucatorul sau orice poarta sau are cu el, atinge ansamblul fileului.

3.1.10. Daca mâna libera a jucatorului, atinge suprafata de joc, în timp ce mingea este în joc.

3.2.SETUL

3.2.1. Setul va fi câstigat de jucatorul  care realizeaza 11 puncte. Daca ambii jucatori au realizat 10 puncte, setul va fi câstigat de jucatorul  care obtine, în plus, doua puncte consecutive, fata de jucatorul  advers.

3.3.MECI CÂȘTIGAT

3.3.1. Meciul constă din câștigarea de către unul dintre jucatori a unui numar de 3 seturi din 5.

3.4.ALEGEREA SERVICIULUI, PRIMIRII  SAU TERENULUI

3.4.1. Dreptul de a alege ordinea initiala a serviciului, primirii sau terenului, va fi stabilit prin tragere la sorti. Câstigatorul poate alege între a servi primul, a primi primul, de a începe pe un anumit teren, sau poate oferi adversarului posibilitatea de a alege.

3.4.2. Când un jucator a ales sa serveasca sau sa primeasca sau si-a ales unul dintre terenuri, celalalt jucator , poate alege orice a ramas.

3.4.3. Dupa marcarea a 2 puncte, jucatorul care primeste, va prelua serviciul si se va proceda tot asa, pâna la terminarea setului sau pâna când, fiecare dintre jucatori , au marcat 10 puncte.

3.4.4. Jucatorul care serveste primul în primul set, va trece la primire în setul urmator.  În ultimul set posibil al meciului, setul 5, jucatorul care urmeaza sa primeasca mingea, schimba automat ordinea la primire, în momentul când unul dintre  jucatori  marcheaza 5 puncte.

3.5.GREȘELI LA SERVICIU, PRIMIRE, SCHIMBAREA TERENULUI

3.5.1. Daca un jucator primeste sau serveste, fara a fi îndreptatit sa o faca, jocul se va întrerupe imediat ce s-a descoperit greseala si va fi reluat cu acei jucatori, la serviciu  sau la primire, care erau de drept sa o faca, dupa succesiunea stabilita la începutul meciului.

3.5.2. Daca jucatorii nu si-au schimbat terenurile când ar fi trebuit sa o faca, jocul se va întrerupe imediat ce s-a descoperit greseala si se va relua cu jucatorii în terenul în care ar fi trebuit sa joace, în concordanta cu succesiunea stabilita la începutul meciului.

3.5.3. În orice împrejurare,toate punctele marcate înainte de descoperirea greseli, nu vor fi anulate.

3.6. ABANDONUL ȘI NEPREZENTAREA

In situatia in care, in timpul unui meci, unul dintre jucatori se afla in imposibilitatea de a continua, rezultatul meciului va fi calculat tinandu-se cont de scorul inregistrat in acel moment (ex.: jucatorul A il conduce pe jucatorul B cu 5-3 in primul set. Jucatorul A se accidenteaza si nu mai poate continua. Castigator este declarat jucatorul B, cu scorul de 11-5, 11-0, 11-0). Rezultatul in cauza este luat in considerare si la stabilirea clasamentelor.

  1. Formatul Competitional

4.1 Faza grupelor preliminare.

Formatul propus presupune o impartire initiala a celor 10  echipe in 2 grupe de cate 5 prin tragere la sorti. Fiecare echipa va disputa in cadrul grupei cate 4 meciuri, dupa sistemul “fiecare cu fiecare”. Un meci intre doua echipe se desfasoara dupa sistemul “fiecare cu fiecare”, echipa care ajunge prima la 5 victorii este declarata castigatoare. Nu se joaca meciuri de dublu!

La finalul celor 4 etape aferente Fazei grupelor preliminare, primele 4 echipe clasate in fiecare grupa,  se vor califica mai departe in eliminatorii (sferturi, semifinala, finala).

 

In realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre doua sau mai multe echipe, se va tine cont, in ordine, de urmatoarele criterii:

– meci direct ( in cazul in care scorul a fost egal departajarea se va face in functie de rezultatul loviturilor de departajare )

– setaveraj

– punctaveraj

  1. Abateri disciplinare si sanctiuni

5.1. Comportamentul necorespunzator

Jucatorii sau antrenorii vor evita comportari care ar putea avea un caracter nesportiv, ar jigni spectatorii sau ar dauna imaginii sportului cum ar fi:

– Expresii grosolane, lipsite de educatie;

– Distrugerea cu buna intentie a mingii;

– Aruncarea intentionata, a mingii în afara spatiului de joc;

– Aruncarea paletei;

– Lovirea intentionata a mesei cu mâna sau piciorul;

– Lovirea intentionata a echipamentului aflat în spatiul de joc;

– Schimbarea paletei fara permisiunea arbitrului;

– Lipsa de respect fata de oficiali, etc.

5.2.Daca în oricare moment al jocului, un jucator , comite o greseala grava, arbitrul va întrerupe jocul si va raporta situatia aparuta, organizatorilor.

5.3.Pentru situatii mai putin grave, arbitrul va putea, la prima ocazie, sa acorde vizibil un cartonas galben si sa-l avertizeze pe cel vinovat ca la prima abatere va fi penalizat.

Cu exceptia prevederilor de la 5.2. si 5.3., daca un jucator care a fost avertizat comite o a doua infractiune, în cadrul aceluiasi meci , arbitrul îi va acorda adversarului sau un punct, iar pentru o noua abatere va aplica o penalizare de doua puncte. De fiecare data când va aplica aceste sanctiuni, va ridica în mod vizibil cele doua cartonase de penalizare – galben si rosu.

5.4.. Daca un jucator care a primit 3 puncte penalizare în acelasi meci , continua sa aiba un comportament necorespunzator,arbitrul va opri meciul si va aduce la cunostiinta organizatorului, acest fapt .

5.5. Daca un jucator îsi schimba paleta pe timpul unui meci individual , fara a fi stricata , jocul va fi suspendat si arbitrul va aduce la cunostiinta organizatorului, acest fapt.

Organizatorul poate descalifica pentru restul competitiei pe oricine a fost de doua ori penalizat pe durata competitiei.

5.6 Contestatiile.

In faza grupelor contestiile se vor trimite in termen de 24 de ore de la producerea incidentului, pe adresa de e-mail : mailto: office@afcr.eu. Orice contestatie trimisa dupa expirarea termenului de 24 de ore, va fi considerata nula. Nepresentzarea documentatiei solicitate in termen de 48 de ore de la solictarea acesteia se sanctioneaza cu pierderea meciului cu scorul de 0 – 5.

Fiecare echipa are posibilitatea de a verifica lotul de jucatori al echipei adverse pe site-ul oficial http://www.afcr.eu.

Comitetul executiv se poate sesiza din oficiu in cazul constatarii unor abateri savarsite de catre o echipa/jucator, de la regulamentul oficial al competitiei.

  1. Comitelul Executiv ( comisia de disciplina )

6.1 Atributii.

Membrii comitetului executiv au obligatia de a se prezenta la intrunirea stabilita, atunci cand sunt convocati de catre organizatori. In cazul in care unul dintre membri nu se va prezenta se va considera ca acesta nu doreste sa isi exercite dreptul de veto.

6.2 Componenta.

Componenta comitetului executiv (care are si rol de comisie de disciplina) pentru prima editie, va fi formata din 4 reprezentanti oficiali ai companiilor participante + un reprezentant al Federatiei Romane de Sport Corporatist. In faza Grupelor Preliminarii, toti cei 5 membrii vor avea drept de vot pentru contestatiile depuse.

Componenta comitetului executiv va fi anuntata in cadrul ceremoniei de tragere la sorti. Comitetul executiv va avea un Presedinte al Comitetului Executiv care va comunica cu restul membrilor si va stabili data sedintelor CEX.